מאמרים
התוכינוניים

משפחת התוכינוניים

שמם של התוכינוניים ניתן להם בשל צבעיהם העזים ובשל שיניהם המאוחות היוצרות צורה של מקור. המקור נוצר מהתלכדותן של השיניים הקדמיות והוא בולט מתוך השפתיים.

התוכינוניים הנם דגים מאורכים דמויי פלך, בעלי קשקשים גדולים ועגולים.
גודלם מגיע בין 40- ל- 70 ס"מ. מגוון צבעיהם רחב ביותר – מחום אדמדם אחיד ועד לצרופים עזים של טורקיז , ורוד, אדום, כחול וירוק. בדרך כלל, הצבעים הפחות עזים מצויים אצל הצעירים והנקבות, ואילו הצבעים של הזכריים מרשימים ביותר.

התוכינוניים ברובם, נולדים כנקבות ומחליפים את מינם מנקבה לזכר במהלך חייהם לזכרים. בעת חילוף המין, משתנים גם צבעי הדג.

התוכינוניים הנם פעילי יום הנעים בלהקות לאורך השונית. לעת ערב, נפרדים הדגים מהלהקה, וכל דג מוצא מקום מסתור. הדג מפריש מעטה רירי העוטף את גופו. הריר מיועד להגנה מפני טפילים וטורפים.

התוכינוניים הנם צמחוניים הניזונים בעיקר מאצות המכסות את הסלעים והאלמוגים בשונית. התוכינוניים שוברים בקלות בעזרת שיניהם החזקות פיסות סלע או אלמוג, מעכלים את החומר האורגני ומפרישים את החומר האנאורגני בצורת אבק דק. לתופעה זו חשיבות אקולוגית רבה, שכן התוכינוניים הם אחד מיצרני הסדימנט (חומר גירני) החשובים על פני השונית. אצל חלק מהתוכינוניים הרבייה קבוצתית, כאשר הם מתקבצים לאזור אחד ומפרישים את הביצים והזרע למים. אצל חלק מהתוכינוניים הרבייה זוגית כאשר הזכר בצבעיו המרהיבים, מקיף את הנקבה ואז שניהם מזנקים ביחד אל פני המים, תוך שחרור ביצים וזרע.
הביצים פלנקטוניות המרחפות בזרם המים.

במפרץ אילת ידועים מעל 15 מינים של תוכינוניים.

דלג לתוכןפתח תפריט נגישותHandicapped logo whiteHandicapped logo black

נגישות

הצהרת נגישות