מאמרים
לישון מתחת למים

לישון מתחת למים

שני הדברים שאני הכי אוהב בעולם הם ים ושינה.
בשבת שעברה למשל, הייתי בים מהבוקר עד הערב וכשהגעתי הביתה המשכתי אל תחביבי השני שלי והלכתי לישון. כמובן שאצלי לישון זה ממש חשוב: יש לי את השמיכה האישית שלי (אמא אומרת שהגיע הזמן להחליף אותה, אבל אני לא מוותר! היא אצלי מאז שאני זוכר את עצמי, ונקשרנו…) יש לי פיג'מה עם דגים וכשאני נכנס למיטה אני מבקש מכולם לא להפריע ונרדם.
אתמול התעוררתי באמצע הלילה כיוון שנזכרתי בחברים שלי מהים והייתי מודאג!
מה עם כל הדגים, האם הם ישנים בכלל, הם בטח נורא עייפים. המשכתי להתהפך מצד לצד, לא מצליח להירדם, עד הבוקר.
מוקדם בבוקר התייצבתי בחדר של אמא ואבא במיוחד כדי לשאול האם דגים ישנים והאם יש להם מיטות, כמה שעות שינה הם צריכים ובכלל…
אבא לא הבין מה אני רוצה ממנו בשעה כל כך מוקדמת ואמא ביקשה שאתחיל מההתחלה. אבא אמר שזה בגלל הפיג'מה של הדגים ואולי כדאי לקנות פיג'מה חדשה – בלי דגים. הסברתי הכול מהתחלה והוספתי שאני לא מחליף את הפיג'מה או את השמיכה! אמא צחקה…
"יש לי רעיון", הציעה אימא, "למה שלא ניסע לפארק המצפה התת –הימי ונשאל את מירב, המטפלת של הדגים באקווריום". "באמת למה לא?" חשבתי לעצמי.
"שאלה מצוינת", התלהבה מירב "והתשובה היא שכן, דגים ישנים!" "איזה מזל", חשבתי לעצמי. "אבל לפני שאני אספר לך על שינה מתחת למים, אולי כדאי שתסביר לי אתה למה בכלל אנחנו צריכים לישון?" הציעה מירב אבל אני לא הייתי בטוח…. "כל אחד מאיתנו מתעייף בשלב זה או אחר וגם דגים צריכים ללכת לישון מתישהו", הסבירה מירב. "בכל ערב אני נכנסת לנוהל שינה: מתלבשת בפיג'מה, קופצת אל בין השמיכות, עוצמת עיניים ו… נכנסת למצב מנוחה – כלומר נרדמת. כשאנחנו ישנים, גם המערכות בגוף שלנו נכנסות למצב של מנוחה: השרירים רפויים, הנשימה איטית ובקצב קבוע, כמעט שלא זזים ורק מתהפכים מצד לצד. "ממש כמוני", חשבתי לעצמי. "מנוחה היא עניין חשוב מאוד", הסבירה מירב "ואנשים רגילים ישנים בממוצע 8 שעות, זה אומר ששליש מהחיים שלנו מוקדשים לשינה ומנוחה…"
"גם דגים חייבים לנוח", היא המשיכה "ולמרות שרוב החוקרים לא בטוחים עם דגים ישנים שינה עמוקה, או רק מנמנמים, אני אספר לך על כמה דגים שמצאו דרכים מקוריות כדי לנוח.
גם הדגים משתמשים בפיג'מה ובמקומות קבועים שמשמשים בתור מיטה".
"דגים עם פיג'מה?" קפצתי מיד ודמיינתי דג עם פיג'מה ועליה דוגמאות של אנשים. "זאת פיג'מה קצת אחרת", אמרה מירב, "דגים משנים את הצבע שלהם לפני השינה, ברוב המקרים לאדום, משום שאת הצבע האדום קשה לראות בלילה בים. אחת הדוגמאות היפות לשינוי צבע לאדום הוא הכחל סהרוני – דג כחול ששוחה בלהקות ובזמן המנוחה (שינה) הוא משנה את צבעו לאדום.
הדגים מסוגלים לשנות את צבע גופם על ידי כיווץ והרחבת תאי פיגמנט (צבענים) שמצויים בעור, ובמקרה של מוליתן (בינתן) פורסקל, משתנה צבע הגוף מכסוף עם פס צהוב לצבעי אדום ולבן…
הכחל הסהרוני ומוליתן (בינתן) פורסקל ישנים על החול – זאת המיטה שלהם. הפרפרון שחור הזנב, לעומתם, מעדיף לישון בין האלמוגים שמגנים עליו ומסתירים אותו מפני טורפים ליליים. בנוסף למסתור ולזרועות האלמוגים שמשמשים בתור סורגים, משתמש הפרפרון גם בגווני הסוואה כהים! מה שבטוח בטוח…
האמת היא שלא כל הדגים לובשים פיג'מה", המשיכה מירב, "יש דגים שמתכסים בחול, כמו דגי יולית הכתם שנוהגים לישון במקום קבוע. לפני רדת הערב, ניתן לראות היוליות מנקות ומסדרות את אזור השינה שלהן". "ממש כמוך" צחקה אמא והוסיפה: "לפני השינה הכרית השמיכה חייבות להיות במקום…" "אימא… את מביכה אותי", לחשתי לה באוזן וחזרתי להקשיב למירב. "לאחר שהיולית הכינה את מיטתה, היא נכנסת לתוך החול ושם היא נחה
עד אור הבוקר. בגלל שהיולית מוסתרת על ידי החול, היא לא צריכה לשנות צבע בלילה. לפעמים בבוקר כשהיוליות מתעוררות, הן מוציאות רק את הראש מתוך החול כדי לבדוק אם יש סכנה באזור, ממש כמו שאנחנו מציצים מתחת לשמיכה… גם הדורית חצויה משלבת הסוואת צבע עם מסתור: כוכים, סדקים ואפילו ספוגים (שהם בעצם בעלי חיים שמזכירים אלמוגים) בהם היא מסתתרת בזמן השינה. לילה טוב, אני מאחלת לה כשאני יורדת לצלילות בלילה…" ואני קצת מקנא – גם אני רוצה לצלול בלילה.
"לדגים הטורפים ששוחים בשעות החשיכה יש עיניים גדולות וחוש ראיה מפותח", הסבירה מירב. "אבל ציד בלילות חשוכים אינו פשוט והטורפים חייבים להיעזר גם בחוש הריח. דגים רבים מצאו פתרון גם לבעיה הזאת והם פשוט נועלים את עצמם בתוך שק שינה! מסתבר שדגים מסוימים, כמו התוכינון, נוהגים להפריש מהפה שלהם ריר מיוחד – עד שנוצרת 'בועה מבודדת' מסביב לגוף שלהם. הבועה המבודדת משמשת את דגי התוכינון להסוואת-ריח משום שהריח וההפרשות שנפלטים מהדג בזמן השינה לא יוצאים משק השינה ולא נקלטים על ידי הטורפים.
גם דג הנקאי משתמש במעין שק שינה, כל לילה באותו מקום. בבוקר כשהנקאי מתעורר, הוא מרחיק את שק השינה מהאזור כדי שאף אחד לא יגלה את מקום מחבואו הלילי.
חשוב לזכור שדגים רבים משתמשים באלמוגים למסתור בזמן שינה ולכן פגיעה באלמוגים משפיעה מאוד על הדגים, שנותרים חסרי הגנה מפני טורפים".
מירב הזמינה אותנו לרדת איתה למצפה התת ימי כדי לראות איך הטורפים של הלילה נחים ביום. במערות מסביב למצפה ראינו זהרונים, דקרים ואפילו חכליל דמדומים שישנו ולא זזו, כמעט. אל הטורפים האלה אף אחד לא מעיז להתקרב! הם לא צריכים לשנות צבע, להתחפר או להסתתר בתוך שק שינה והשימוש בכוכים ומערות מספקים שקט יחסי ומפחיתים את כמות האור. עוד מעט כשהחשכה תרד, הם יפקחו את העיניים ואת הנחיריים ויצאו לחפש את אותם דגים ישנים.

 

כתב: אביב לוי – המנהל המדעי של פארק המצפה התת ימי

דלג לתוכןפתח תפריט נגישותHandicapped logo whiteHandicapped logo black

נגישות

הצהרת נגישות