מאמרים

עצור, אלמוג לפניך! מה אנחנו באמת יודעים על אלמוגים והאם מדובר בצמח או יצור חי?

כתיבה ועריכה: יעל לרנר
יעוץ מדעי: אביב לוי

אלמוגים הם בעלי חיים מרתקים היוצרים שוניות, ממש כמו שונית האלמוגים היחידה בישראל שתפגשו בים סוף. שוניות אלו מספקות מזון ובית גידול לכ- 25 אחוזים (רבע) מהדגים בעולם! מה אנחנו באמת יודעים על השוניות ותפקידם החשוב כל כך של האלמוגים היוצרים אותן?

אין אחד מאיתנו שהגיע לביקור באילת ובמצפה התת ימי ולא התפעל משונית האלמוגים היחידה שיש לנו בישראל והצפונית ביותר בעולם! בכל זאת, אין דבר מענג יותר מצלילת שנורקלים באילת לצד השונית, להביט בהתפעלות באלמוגים הגדלים באלפי צורות וצבעים, בדגים ויצורי הים הצבעוניים והייחודים לים סוף. מעניין לדעת, שהמקלט שנוצר על ידי מושבות האלמוגים האלה הופך את השונית למוקד מערכת אקולוגית שוקקת חיים שבה אלמוגים, דגים, חסרי חוליות, אצות ומאות מינים אחרים חיים יחד.

כששת אלפים מיני אלמוגים גדלים ברחבי העולם, כאשר חלק מהמינים גדלים במים רדודים חמימים ליד חופי הים ואחרים משגשגים על קרקעית הים החשוכה והקפואה של האוקיינוס.

רגע, אבל האם אלמוג הוא צמח או יצור חי?

למרות שאלמוגים עשויים להיראות כמו צמח צבעוני הגדל משורשים בקרקעית הים, האלמוגים הם למעשה בעלי חיים ימיים זעירים, הגדלים כשהם מחוברים זה לזה במושבות ענק ותלויים האחד בשני לצורך הישרדות. האורגניזמים הזעירים המרכיבים מושבות אלמוגים גדולות נקראים, שימו לב- פוליפים של אלמוגים.

ממה עשויים אלמוגים?

האלמוגים, שעכשיו אתם יודעים שהם בנויים מפוליפים, בנויים מסידן פחמתי, אותו החומר ממנו בנויות קונכיות של צדפות ושבלולים, אבן הגיר ואפילו האבנית שמצטברת לנו בתחתית הקומקום החשמלי.

איך נוצרים האלמוגים ומה הם אוכלים?

הגוף החי של האלמוג נקרא פּוליפּ, גודלו של כל פוליפ הוא בין 1-12 מילימטרים, הוא מעוצב בצורת גליל ומכיל זרועות ציד בקצה אחד, באמצעותן הוא צד את מזונו- הפלנקטון, גוף עם פה במרכז, ומעין ׳רגל׳ בקצה השני שבאמצעותה הוא נצמד למשטחים קשים כמו סלעים, ספינות שטבעו ושלדי אלמוגים שכבר מתו והם משמשים לו לבית במשך כל חייו.

מה יוצר את הצבעים השונים של האלמוגים? איך זה שיש אלמוגים בכל כך הרבה צורות וצבעים?

התשובה פשוטה (ומפתיעה) מאוד- אצות! הצבעים השונים המאפיינים אלמוגים נוצרים מסוגים שונים של אצות הגדלות ברקמת הפוליפ. הנוכחות של האצות היא חשובה ומסייעת לאלמוגים בכמה אופנים: האצות מסירות פסולת מהאלמוגים. האצות משתמשות במוצרי הפסולת של האלמוגים לפוטוסינתזה, וכך הצמח מייצר מזון משלו. תוצרי הפוטוסינתזה כוללים חמצן ופחמימות, שהאלמוגים צורכים ומשתמשים בהם לבניית שוניות האלמוגים. יש שם לקשר המיוחד הזה בין אלמוגים לאצות- סימביוזה!

מהו קצב הגדילה של האלמוג?

קצב הגדילה של האלמוג נע בין מספר מילמטרים ועד מספר סנטימטרים בשנה אחת, וגילם של חלק מהאלמוגים יכול להגיע גם ליותר מ 1,000 שנים! כמו אלמוג מסוג החרירן, למשל. קצב הגדילה תלוי בגורמים רבים כמו התנאים הסביבתיים שבו הם גדלים כמליחות, טמפרטורה, אור ותאורה, זמינות מזון, ועוד.

למה שוניות האלמוגים כל כך חשובות לים ולדגים?

שוניות האלמוגים הן בין המערכות האקולוגיות הימיות המורכבות והמרתקות ביותר בים, לא סתם מכנים אותן בשם "יערות הגשם של הים". כמעט רבע (!) מכל הדגים בים מסתמכים על שוניות אלמוגים בריאות. אלמוגים מספקים בתי גידול לדגים ולאורגניזמים אחרים באוקיינוס. אחת הדוגמאות היא שוניות האלמוגים של האי הוואי שמהוות את ביתם של כשבעת אלפים מינים של צמחים ובעלי חיים וכמובן ים סוף שבו חיים יותר מ 6,000 מינים שונים!

מדוע שוניות האלמוגים גם חשובות לבני האדם?

שוניות האלמוגים מספקות בית גידול עשיר לא רק למיני יצורים ימיים, אלא הן מסייעות גם לבני האדם. מיליוני אנשים ברחבי העולם מסתמכים על דגים המתגוררים בשוניות אלמוגים ובסביבתם כמזון. השוניות שואבות גם תיירים, מה שעוזר לכלכלות המקומיות. שוניות האלמוגים מגינות גם על בני האדם וביתם מפני סערות, ומשמשות מחסום המפחית את ההשפעה של גלים גדולים על החוף.

מה המצב של שוניות האלמוגים כיום?

העולם איבד כמעט 20 אחוזים משוניות האלמוגים שלו ושוניות רבות נמצאות בסכנה כיום. זיהום ושינוי האקלים הגורם לעליית טמפרטורות מי הים והאוקיינוס ​​הם שני גורמים עיקריים לאובדן שוניות האלמוגים-בעיה שיכולה להיות לה השפעות ארוכות טווח על בני אדם ועל מינים ימיים כאחד. זיהום ושינוי האקלים יכולים לגרום להלבנת אלמוגים. תהליך שבו אלמוגים ׳לחוצים׳ מגרשים את האצות הסימביוטיות שלהם מה שגורם להם להלבין, לחלות ולמות. ושימו לב- אם האלמוג מת, ימותו כל הדגים וחסרי החוליות שגרים בין זרועותיו.

איך נוכל לשנות את המצב ולהגן על שוניות האלמוגים?

ההגנה על שונית אלמוגים נמצאת בראש סדר העדיפויות של אוקיאנוגרפים רבים ושאר אנשי השימור הימיים, וכמובן אצלנו- אנשי פארק המצפה הימי! אנחנו עוסקים באופן תמידי בחינוך לשמירה על שוניות ים סוף ומדגישים את חשיבותן באמצעות הסברה ופרוייקטים מעשיים עם בתי ספר, אנשי מחקר ומדענים מהארץ ומהעולם. אותו הידע, בשילוב האהבה העצומה לעולם התת ימי, הובילו אותנו לפיתוח פילוסופיה המבקשת לרתום את המבקרים בפארק ולעורר בהם את המודעות לנושא הקיימות בכלל ולשימור השונית בפרט, במטרה לגדל דורות שיהפכו גם הם לשוחרי העולם התת ימי המופלא ולשומרי השונית. פרויקט שיקום האלמוגים הוא אחד מהפרויקטים שבהם אנו מאוד מתגאים, ראשיתו בשאיפה להרחיב את המחקר אודות בעלי החיים אלה, מבלי לצרוך משאבי הים, ושיאו – התמחות בשיקום ורבייה של בעלי חיים ימיים נוספים, כגון: צבי ים, סוסוני ים ושושנות ים!

הצלחת פרויקט זה מאפשרת לנו להשיב לטבע על נדיבותו ולהשיב לים בעלי חיים ש"נולדו" וטופחו בפארק: צבי ים, סוסוני ים, וגולת הכותרת – אלמוגים שגודלו על ידי תלמידי בתי הספר באילת ונשתלו סביב מגדל המצפה. מדהים, לא? מוזמנים לצפות בסרטון וגם להגיע אלינו לביקור בפארק המצפה התת ימי, ולראות איך הצלחנו לגדל אלמוגים ולהחזיר אותם לים!

אלמוגים
אלמוגים

כדי שנוכל להמשיך להגיע לים סוף ולביקור בפארק המצפה התת ימי ולהמשיך ליהנות מכל שוניות האלמוגים, הדגים, היצורים והעולם המופלא במפרץ אילת, קבלו כמה כללים להתנהגות נכונה בים:

1. פלסטיק, לא בחופים שלנו! הימנעו מלהשתמש בכלים חד פעמים בחופי הים, זה מזיק לשוניות, לדגים ולאיכות הסביבה, ואצלנו באילת גם מקבלים קנס כספי!

2. אתם שוחים ומשנרקלים בשמורת טבע, ובשמורות יש הגבלות שונות שמטרתן להגן על בית הגידול העדין של האלמוגים. כדי להבטיח מגע מינימלי בין האלמוגים לשחיינים הוצבו גשרים ומעברים מיוחדים המסומנים במצופים צהובים. אל תעברו אותם בבקשה!

3. שחו ותהנו מהמראות המופלאים לאורך השונית, מומלץ לשמור על מרחק של מטר משוניות האלמוגים וכמובן שאסור בשום אופן לגעת באלמוגים ובטח לא לנסות להוציא אותם מחוץ למים!

אלמוגים
דלג לתוכןפתח תפריט נגישותHandicapped logo whiteHandicapped logo black

נגישות

הצהרת נגישות