מאמרים
בעלי חיים ארסיים – הנשק של האיטיים

בעלי חיים ארסיים – הנשק של האיטיים

בעלי החיים הארסיים הינם חלק בלתי ניפרד מהחיים בשונית. מסביב לשעון מתנהלת מלחמת קיום תמידית. בשנים האחרונות אנו עדים לירידה משמעותית בכמות ובמספר המינים השונים של דגים וחסרי חוליות. במלחמה זאת על קיום האיזון מופר וכן בעלי החיים הארסיים אינם חסינים. בהשוואה לאבני דומינו הקורסים אחד אחרי השני גם החיים בים בסכנת הכחדה וכאשר החל התהליך, קשה מאוד להפסיקו באמצע.
די בהיעלמותו של מין אחד ויחיד, דג או חסר חוליות בכדי להשפיע על שרשרת מזון שלמה. דבר אשר תוצאות הרות אסון על המערכת האקולוגית כולה.

 

בטבע ידוע כי היכולת להגן על עצמך – עניין של חיים או מוות.
מהירות, כוח, הסוואה, הטעיה ותחכום אלו חלק ממכלול תכונות אשר בעזרתם בעלי חיים ימיים שורדים. אך ליצורים אשר אין את התכונות הללו יש את הארס.
בעולם יש כ-1000 בעלי חיים ימיים ארסיים. נושא בעלי חיים הארסיים תמיד היו אפופי מסתורין, שמועות, הגזמות ופנטזיה.
בהזדמנות זאת ננסה לעשות קצת סדר בנושא עתיק זה. כבר לפני 3600 שנה ניסו המצריים למצוא טיפולים נגד ארס של בעלי חיים ארסיים וגם ניסיון לתאר חלק קטן מהיצורים אשר אחראיים לפגיעות אלו.

 

כילד אילתי אני זוכר את הפעם הראשונה שרציתי להיכנס למים. הורי הכריחו אותי לנעול סנדלים, כמובן שכעסתי והרי עוד לא הכרתי את הסכנות האורבות ל"רגלים יחפות".

 

החרוט ים – Conus textile
אצל רוב בעלי החיים הארסיים, הארס הוא נשק להגנה בלבד. החרוט ים, חילזון יפיפייה הוא אחד מיוצאי הכלל המסוכנים ביותר, חרוט הים משתמש בארס שלו לשתק את טרפו לפני אכילתו. הארס נמצא בבלוטת ארס אשר מחוברת ע"י צינור לחץ-הצלצל אותו החילזון יורה מחדקו לעבר טרפו. החיצים נוצרים בתוך שק מיוחד ונאגרים בקדמת השק מוכנים לירי. החרוט יכול לירות בכל פעם חץ אחד ובו בזמן חץ חדש נכנס לעמדת ירי. בזמן פגיעה קצה הצלצל נשבר והארס מתוכו מבעבע אל תוך הקורבן.
לעולם לא אשכח את הסיפור על הבחור המסכן אשר לא הכיר את החרוט הארסי שראה אותו לראשונה. כל מה שהוא רצה זה מזכרת יפה מים סוף, ואסף את החרוט לתוך בגד הים שלו. מיותר לציין את הכאב והמבוכה על פניו שנכנס לחדר מיון וניסה להסביר את הליכתו המוזרה.

 

זהרון הדור – Pterois miles
זהרון הדור הנקרא גם דג-שמש הינו טורף יפיפה וכשמו כן הוא-הדור.
דג זה טורף פעיל לילה בעל 13 קוצים חדים מאוד בגבו, בתוך כול קץ יש בלוטת ארס.
בזמן לחיצה על הקוצים (בליעה ע"י טורף או נגיעה ע"י אדם) משתחרר ארס מבלוטת הארס שבהקוצים אל תוך הגוף הפוגע.
הארס גורם לכאב חד, לעיתים אף לבצקת, אך השריה במים חמים מפרקת את הארס. כשהזהרון מזהה סכנה הוא זוקר את הקוצים אל מול הסכנה ומוכן לאימות אפשרי.
הזהרונים הם בעלי צבעים עזים יפיפיים אשר ניתן לראות מרחוק וע"י צבעים אלו אשר מבליטים גם את הקוצים,מודיע הזהרון לכולם אני ארסי –כדאי לכם לחפש טרף במקום אחר.

 

שפמנונית ארסית – Plotosus lineatus
דג נדיר השוכן בדרום מפרץ אילת –שפמנונית ארסית, המגיע עד לכ-32 ס"מ.
כצעירים חיים בלהקות של מאות ובבגרות חיים כבודדים ולעתים בלהקות של עשרות. לשפמנונית הארסית קוץ ארסי על כל מכסה זימים וכן קוץ נוסף ארסי על סנפיר הגב (הראשון).
הארס נמצא בקצה הקוץ וגורם לכאבים עזים. בשנים האחרונות נמצאו מספר דגים אלו בים תיכון.
הסיכן – Siganus rivulatus
הסיכן- ובשמו העממי "ארס" דג נפוץ, צמחוני בעל שורת קוצים על גבו כאשר בזמן נגיעה (בדרך כלל בנסיון להורדה מחכה) הקוצים המצופים בריקמה ארסית חודרים לגוף הפוגע.

 

מחבטן הספירים (חתול ים) Taeniura lymma

חתולי הים שייכים למשפחת בעלי הסחוס וקרוביהם של הכרישים.
בבסיס הזנב נמצאים עד שלושה קוצים ארסיים. בזמן סכנה חתול הים מסובב את הזנב כך שהקוצים בולטים ונראים לעין.
קוצים אלה ארסיים במיוחד ובזמן פגיעה נשבר קצה הקוץ הרעיל ונשאר בגוף הפוגע.
פגיעה זו עלולה לגרום לכאבים עזים, נמק ודלקות עקב השארת קצה הקוץ בגוף. חתולי הים ביישנים ויעדיפו לברוח מסכנה ולא להשתמש בקוציהם.

 

אלמוגי אש – Millepora dichotoma
אלמוגי אש ממערכת הנבוביים הינם הידרתיים צורבנים ולא אלמוגים אמיתיים. אלמוגים אלו נמצאים בשוניות במים רדודים ומצוידים בתאי צריבה אשר משמשמים לשיתוק טרפם. את שמו-אלמוג האש, הצדיק "אלמוג" זה בכך שבעת נגיעה בו חשים תחושת צריבה\כוויה חזקה. במקרים קיצוניים יווצרו שלפחיות.

 

המדוזה – Cassiopeia
מדוזת הסוכך ההפוכה או הקסיופיאה חיה בלגונות רדודות.
לקסיופיאה יש תאים צורבים הנקראים נמטסיסט (Nematocysts), כשהקסיופיאה מרגישה מאוימת מיד משחררת תאים צורבים למים. התאים הצורבים (נמטסיסט) בנויים כקפסולות בעלות "דלת" ומחוץ ל"דלת" ישנו מעיין הדק אשר בנגיעה פותח את הדלת ולחץ דוחף את הקוץ ומשחרר את הארס לתוך הגוף המאיים.
בפגיעות אלה לא תמיד כל הנמטסיסט נפתחים ורצוי לשפוך חומץ (מנטרל) על האיזור הפגוע ע"מ למנוע מהתאים שלא נפתחו להפתח.

 

שלפוחיתן (קיפוד) ארסי-Asthenosoma varium
גם אצל קיפודי הים ניתן למצוא מנגנוני ארס. שלפוחיתן ארסי כשמו הוא, קיפוד ים עם צבעים עזים בעל ארבע סוגי קוצים- הקוצים הראשונים- שהם גם הקצרים יותר, משמשים להגנה, בסוף קוצים אלו נמצאות שלפוחיות הארס, הקוצים היחידים בעלי ארס. לא החדירה של הקוץ-כואבת אלא הארס אשר מוזרק.
קוצים שניים מהווים עזרה בהסוואה ומשמשים כמוטות אחיזה, בעזרתם השלפוחיתן יכול לכסות עצמו.
קוצים שלישיים משמשים לעזרה בהליכה.
קוצים אחרונים משמשים לקיבוע הקיפוד בתוך כוכים, שם מסתתר במשך שעות היום.

 

גלילן כתום sp  Dendrophyllia
אלמוג יפיפה זה הוא כנראה האלמוג המצולם ביותר בעולם, די במבט אחד כדי להבין למה. הגלילן משתמש בתאי צריבה על מנת להגן על עצמו וכן לטריפה. בניגוד לאלמוגים אשר צריכים אור על מנת להתקיים, הגלילן אינו זקוק לאור ואת כול מזונו הוא חייב לטרוף. בזרועות הצייד יש אשכולות של תאי צריבה- בעזרתם צד הגלילן את טרפו. בזמן מגע נפתחים תאי הצריבה ולוכדים את מזונם. בשעות הלילה פורש האלמוג את זרועות הצייד וצד זואופלנקטון.

 

לסיכום
בעלי החיים הימיים הנושאים את הארס משתמשים בו הן לתקיפה והן להגנה, הינם מרובים ומנגונני הארס שלהם מורכבים ומעניינים כאחד.
לעיתים דג\ אלמוג הנראים תמימים לעין עלולים לגרום לתחושת כאב וצריבה.
על מנת להימנע מפגיעות אלו ואחרות עלינו לזכור שאנו האורחים בים ואל לנו להפר את שלוותם ע"י נגיעה.

 

כתב: אביב לוי – המנהל המדעי של פארק המצפה התת ימי

דלג לתוכןפתח תפריט נגישותHandicapped logo whiteHandicapped logo black

נגישות

הצהרת נגישות